Η Λέσβος σήμερα

Η Λέσβος είναι το 3ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας (μετά την Κρήτη και την Εύβοια) και το 5ο μεγαλύτερο σε πληθυσμό (μετά την Κρήτη, την Εύβοια, την Ρόδο και την Κέρκυρα) με 86.312 κατοίκους [1], από τους οποίους οι 27.871 βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νησιού, Μυτιλήνη [2].

Διοικητικά, ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 χωρίζεται σε δύο δήμους, τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο νησί φιλοξενούνται έξι (6) τμήματα: Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Περιβάλλοντος, και Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών [3]

Ολόκληρο το νησί της Λέσβου έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων και τοπίων φυσικού κάλλους. Στο δυτικό τμήμα της δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωλογικής ιστορίας, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». [4]

Ένα νησί σε κρίση…

Η Λέσβος βιώνει και αυτή τα συμπτώματα της ευρύτερης ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ελληνικής περιφέρειας: ελλείψεις σε υποδομές, περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα (πχ Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να έχουν να αφήσουν ή να μην επιστρέψουν στο νησί μετά το τέλος των σπουδών τους και να φύγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή το εξωτερικό (αύξηση εκτιμώμενου αριθμού εξερχόμενων μεταναστών κατά 111% το διάστημα 2008-2017 στην ευρύτερη περιοχή) κ.α.

Την ίδια στιγμή, το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο του μεταναστευτικού ζητήματος. Από το 2015, εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών έχουν περάσει από τη Λέσβο και αυτό το διάστημα, αρκετές χιλιάδες παραμένουν στο νησί. Μόνο το 2019, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφθασαν στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια, η πλειονότητα των οποίων από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο [5].

Επιπλέον, τους πρώτους μήνες του 2020 τη Λέσβο άγγιξε η παγκόσμια υγειονομική κρίση μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και μια νέα οικονομική κρίση, ως συνέπεια του.

… αλλά ζωντανό και με πολλές προοπτικές

Παρά τις παραπάνω αντιξοότητες υπάρχουν πολλά σημεία, τα οποία δείχνουν πως η Λέσβος όχι μόνο παραμένει ένα ζωντανό νησί, αλλά έχει και πολλές προοπτικές.

Πολλές ομάδες πολιτών και ιδιωτικές πρωτοβουλίες (Φορείς Τουρισμού, Σύλλογοι, άλλες ομάδες) δίνουν το δικό τους στίγμα στην προσπάθεια αναβάθμισης του νησιού. Εντοπίζουμε, επίσης, δεκάδες πολιτιστικές διοργανώσεις και δράσεις, που ενισχύουν το πολιτιστικό προφίλ της Λέσβου, ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών που δρουν για την επίλυση ή και την ευαισθητοποίηση πάνω σε σημαντικά προβλήματα, νέους που αναζητούν διεξόδους έκφρασης και δημιουργίας κ.α.

Η πρόκληση

Η επόμενη δεκαετία φέρνει μαζί της και μια σημαντική πρόκληση: της αξιολόγησης της δεδομένης κατάστασης, των προβλημάτων αλλά και των θετικών στοιχείων. Ταυτόχρονα, εκείνη της διαμόρφωσης ενός οράματος για τη Λέσβο του 2030 και της στρατηγική για την υλοποίησή του.

Αυτή την πρόκληση… αποδέχεται το LESVOS 2030 και απευθύνει ένα ανοικτό κάλεσμα σε όλους όσους ζουν στη Λέσβο ή αγαπούν το νησί να γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι της επόμενης δεκαετίας.


Πηγές:

[1] Απογραφή 2011 [πηγή]
[2] Απογραφή 2011 [πηγή]
[3] [πηγή]
[4] [πηγή]
[5] Στοιχεία Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – τελευταία ενημέρωση 15 Σεπτεμβρίου 2019 [πηγή]